joi, 7 martie 2013

Consumi zahăr? Nu zâmbi...

Regina Elisabeta I a Angliei, numită şi "regina-virgină", devenise în timpul domniei sale sursă de anecdote la curte şi în popor. 

Cauză a glumelor fusese nu doar afişata castitate a reginei, ci şi... dinţii stricaţi ai acesteia. Avusese dinţi înnegriţi de carie, iar unii chiar îi lipseau cu desăvârşire. 

Aşa că regina avea un zâmbet deloc hollywoodian, dacă îşi permitea să zâmbească.

Dinţii îi fuseseră stricaţi, fiindcă regina era o mare consumatoare de dulciuri, în special de zahăr. În acele timpuri, zahărul era un produs foarte rar pe insulele britanice, şi foarte scump. Un kilogram de zahăr costa aproape cât venitul anual al unui muncitor. În schimb regina avea suficiente resurse financiare ca să-şi delecteze gusturile. Neştiind despre efectele nocive ale consumului de zahăr, a exagerat şi, în consecinţă, dinţii îi putreziseră şi arătau ca nişte buturugi negre. 

Nu se ştie cât zahăr consumase Elisabeta I, însă de atunci consumul de zahăr în lume a crescut enorm de mult. Dacă în secolul XVI un englez abia dacă îşi permitea să guste un pic da zahăr de câteva ori pe an, astăzi, în SUA, un american consumă în medie circa 75 de kilograme(!) de zahăr pe an; 3/4 din acest volum de zahăr este consumat sub formă de produse de cofetărie, patiserie şi semifabricate. Nu e de mirare că bolile de dinţi au devenit o adevărată belea în secolele XX - XXI.



0 коммент.:

Trimiteți un comentariu