miercuri, 6 martie 2013

Aoleu, ce văd eu!... Descoperirea-minune

Cercetătorul elveţian Albert Hoffman era preocupat de biochimia plantelor şi în una din zile se ocupa în laboratorul său de extragerea unei substanţe active dintr-o specie de ciupercă parazită, care creşte pe cereale.

Contactând tactil acea substanţă, Hoffman începuse să se simtă foarte ciudat şi să aibă vedenii nostime - asistenţii săi căpătaseră nişte forme groteşti, iar în faţa ochilor îi apăruseră străluciri paradisiace, care se perindau în mod caleidoscopic. 

Hoffman, fără vreo intenţie specială, tocmai descoperise din întâmplare ceea ce se va numi LSD (lysergic acid diethylamide) - unul din cele mai populare droguri.

În acea zi, uimit de experienţele psihice trăite, Hoffman presupuse că de vină este substanţa extrasă din ciupercă, aşa că picură substanţa în cavitatea bucală, pentru a-şi verifica ipoteza. Drept rezultat, trecuse din nou prin acea stare inimaginabilă. 

De atunci încoace, LSD şi-a început campania triumfală în lume, motivând milioane de oameni să "studieze" pe cont propriu efectele biochimice ale ciupercilor. Iar Hoffman este considerat un geniu al ştiinţei contemporane - primul în top; are o armată de susţinători fideli care l-au votat drept Nr. 1.




0 коммент.:

Trimiteți un comentariu