luni, 22 octombrie 2012

Dacă oponenţi nu-s, ei trebuie inventaţi

Savantul rus Serghei Kapiţa (în imagine) pe timpul sovietic a făcut parte dintr-o delegaţie de tineri fizicieni care l-au vizitat pe celebrul Niels Bohr la institutul său din Copenhaga. Urmau să se producă şi discuţii privind colaborarea dintre şcolile ştiinţifice ale celor două ţări.

La întoarcere, toţi fizicienii fuseseră chemaţi în audiere la KGB, pentru a da raportul despre conţinutul şi specificul vizitei. În mod aparte pe tovarăşii din KGB îi interesa dacă vreunul dintre fizicienii danezi s-a opus în vreun fel colabărării cu sovieticii. 

Aşa cum niciunul dintre danezi nu fusese împotrivă, ruşii aşa au şi declarat: toţi au fost deschişi spre colaborare. Totuşi acest răspuns simplu nu-i satisfăcea pe ideologii în epoleţi, care continuau să insiste cu întrebările.

La un moment dat, Kapiţa a înţeles că până aceştia nu vor obţine un răspuns "afirmativ", ancheta nu se va încheia. De aceea, într-un mod foarte "natural" el se plesni cu palma peste frunte şi exclamă:

- Mi-am amintit, erau şi împotrivă!

- Cine? Numiţi-i! -, s-au înviorat anchetatorii.

- A, numele de familie... acuş... Aha, Rosenkrantz şi Guildenstern -, a răspuns Kapiţa cu o maliţozitate ascunsă. 

Imediat după aceasta, fizicienii fuseseră lăsaţi să plece, iar numele "danezilor",  inventate de Kapiţa (mai exact, preluate din opera "Hamlet", de Shakespeare), au intrat în folclorul ştiinţific rusesc. 

0 коммент.:

Trimiteți un comentariu