miercuri, 10 octombrie 2012

Chimia privită din bucătărie

Chimistul suedez Jöns Jakob Berzelius (1779-1848) a fost unul dintre fondatorii chimiei moderne. Activitatea lui se desfăşurase în acea perioadă când experimentele de chimie nu erau pe înţelesul oamenilor de rând şi chimiştii erau deseori consideraţi nişte oameni ciudaţi, care se ocupă cu fleacuri. 

Se povesteşte că bucătăreasa lui Berzelius fusese odată întrebată cu ce se ocupă de fapt stăpânul ei.

- Nu vă pot spune cu exactitate, a răspuns ea. L-am văzut cum lua o sticlă mare cu un lichid şi-l turna într-o sticlă mai mică. Apoi agită lichidul din acea sticlă mică şi-l toarnă într-o sticlă şi mai mică, iarăşi agită lichidul şi îl toarnă într-o sticluţă mică de tot...

- Şi apoi ce face?

- Apoi aruncă totul în chiuvetă!




0 коммент.:

Trimiteți un comentariu