vineri, 7 mai 2010

Chinurile naşterii unui imperiu

Puţini cunosc că anume graţie implicării femeilor a fost posibilă crearea puternicului Imperiului Persan.

În anul 558 î.e.n., când rege al perşilor devenise Cyrus al II-lea, regatul persan se afla în subordonarea Imperiului Midian, al regelui Astiag. Sub conducerea lui Cyrus, perşii au fost convinşi să pornească războiul de eliberare naţională de sub dominaţia midienilor.

Lupta decisivă s-a produs în anul 550 î.e.n., sub zidurile cetăţii persane Pasargadae. În faza crucială a luptei, perşii presaţi şi intimidaţi de forţa militară a midienilor au luat-o la fugă în panică spre cetate, pentru a se ascunde după zidurile ei.

Văzând că bărbaţii lor riscă să sufere o înfrângere totală, femeile persane au ieşit din cetate şi ridicaseră toate fustele mai sus de brâu în faţa bărbaţilor care băteau în retragere, arătându-le vulnerabilitatea lor feminină, dar şi strigând către ei cu ocară:

- Încotro fugiţi, fricoşilor amărâţi?! Doar nu aveţi de gând să vă întoarceţi acolo de unde aţi ieşit?!

Proboziţi de propriile femei, perşii s-au întors către duşman şi cu o furie sporită l-au înfruntat, zdrobindu-i definitiv pe midieni.

Cyrus, rămas în istorie drept Cyrus cel Mare, a pus astfel bazele imensului Imperiu Persan, care a dominat Asia Mijlocie vreme de câteva secole.

0 коммент.:

Trimiteți un comentariu