miercuri, 19 mai 2010

Trăim pe placul măgarilor

Regele Filip al II-lea al Macedoniei, aflându-se în campanie militară, găsi un loc neobişnuit de pitoresc, unde hotărî să facă popasul armatei.

I se adusese însă imediat la cunoştinţă că zona e lipsită de iarbă pentru animale, deci neindicată pentru odihnă. 

Amărât, dar şi inspirat, Filip declară sentenţios:

- Iată viaţa noastră: trăim ca să le fie pe plac măgarilor!

marți, 18 mai 2010

Dezbrăcarea + canapea = somn

În cazul matematicianului german David Hilbert, genialitatea se combina, în mod obişnuit, cu un caracter de om distrat şi uituc. 

Astfel, la o petrecere organizată la domiciliul acestuia, soţia i-a atras atenţia că nu-şi schimbase cămaşa şi i-a spus să se ducă imediat să se schimbe.

Omul s-a conformat, numai că nu s-a mai întors. Când soţia sa s-a dus să-l caute, l-a găsit dormind buştean. 

Se pare că Hilbert îşi scosese haina, apoi cravata şi cămaşa, dar nu-şi mai pusese alta, ci îşi dăduse în mod automat şi pantalonii jos, moment în care ajunsese probabil la concluzia că odată ce se dezbracă, venise deci în odaie pentru a trage un pui de somn. Ceea ce nu întârzie să facă, uitând completamente de oaspeţii care îl aşteptau.

vineri, 7 mai 2010

Chinurile naşterii unui imperiu

Puţini cunosc că anume graţie implicării femeilor a fost posibilă crearea puternicului Imperiului Persan.

În anul 558 î.e.n., când rege al perşilor devenise Cyrus al II-lea, regatul persan se afla în subordonarea Imperiului Midian, al regelui Astiag. Sub conducerea lui Cyrus, perşii au fost convinşi să pornească războiul de eliberare naţională de sub dominaţia midienilor.

Lupta decisivă s-a produs în anul 550 î.e.n., sub zidurile cetăţii persane Pasargadae. În faza crucială a luptei, perşii presaţi şi intimidaţi de forţa militară a midienilor au luat-o la fugă în panică spre cetate, pentru a se ascunde după zidurile ei.

Văzând că bărbaţii lor riscă să sufere o înfrângere totală, femeile persane au ieşit din cetate şi ridicaseră toate fustele mai sus de brâu în faţa bărbaţilor care băteau în retragere, arătându-le vulnerabilitatea lor feminină, dar şi strigând către ei cu ocară:

- Încotro fugiţi, fricoşilor amărâţi?! Doar nu aveţi de gând să vă întoarceţi acolo de unde aţi ieşit?!

Proboziţi de propriile femei, perşii s-au întors către duşman şi cu o furie sporită l-au înfruntat, zdrobindu-i definitiv pe midieni.

Cyrus, rămas în istorie drept Cyrus cel Mare, a pus astfel bazele imensului Imperiu Persan, care a dominat Asia Mijlocie vreme de câteva secole.

marți, 4 mai 2010

Despre statistici inventate

Rostind un discurs în Parlament, prim-ministrul britanic Winston Churchill şi-a surprins oponenţii prin numărul însemnat de cifre cu care a operat pentru a-şi argumenta punctul de vedere.

Deputaţii, somaţi de logica statisticii invocate de Churchill, au fost nevoiţi să voteze propunerile înaintate de acesta.

După şedinţă, un coleg s-a arătat uimit de gradul de pregătire al prim-ministrului, spunându-i:

- Probabil dumneavoastră aţi avut de lucru vreo două luni pentru a găsi aceste cifre în diferite surse.

- În tot cazul, opoziţiei cu siguranţă i-ar trebui vreo două luni ca să-şi dea seama dacă aceste cifre mai şi corespund realităţii, - a răspuns cu un aer şiret Churchill.  

luni, 3 mai 2010

O fi cafeaua otravă, dar...

"Cafeaua e ca otrava" - îl atenţionă un medic pe savantul şi scriitorul francez Bernard le Bovier de Fontenelle, care avea o pasiune cunoscută pentru licoarea tonizantă. 

- Sunt pe deplin de acord cu dumitale, doctore, - a răspuns Fontenelle. Dar se vede că această otravă are un efect foarte întârziat, odată ce eu o tot consum vreme de 80 de ani.

Se pare că scriitorul avusese dreptate. În tot cazul, anii vieţii lui sunt următorii: 1657 - 1757.